Micrsoft Windows vs Mac OS X


Θα ξεκινήσω από απλά πράγματα,ώστε να είναι κατανοητά και από το μέσο αναγνώστη(όχι πως εμείς είμαστε και τα τέρατα της πληροφορικής...).Τί είναι λειτουργικό σύστημα λοιπόν;

Ένα λειτουργικό σύστημα (συνήθως βραχυνμένα OS και O/S,από την αγγλική φράση operating system) αποτελεί το θεμελιώδες τμήμα λογισμικού ενός  ηλεκτρονικού υπολογιστή ,που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση και το συντονισμό των δραστηριοτήτων και τη διανομή των πόρων του υπολογιστή. Το λειτουργικό σύστημα ενεργεί ως «οικοδεσπότης» για τις εφαρμογές που οργανώνονται στη μηχανή. 'Ενας από τους σκοπούς ενός λειτουργικού συστήματος είναι να αντιμετωπιστούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του υλικού. Αυτό διευκολύνει τα προγράμματα  από το να πρέπει να ρυθμιστούν αυτές οι λεπτομέρειες και το καθιστά ευκολότερο να γράψει τις εφαρμογές. Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, υπολογιστές γραφείου, υπερ-υπολογιστές, και ακόμη και τηλεοπτικές κονσόλες παιχνιδιών, χρησιμοποιούν ένα λειτουργικό σύστημα αυτού του τύπου. Μερικά από τα κοινά σύγχρονα λειτουργικά συστήματα είναι τα Microsoft Windows,  MAC OS, Linux και Solaris. Τα Microsoft Windows έχουν μια σημαντική πλειοψηφία του μεριδίου αγοράς στις αγορές υπολογιστών γραφείου και φορητών υπολογιστών,ενώ οι ενσωματωμένες αγορές συσκευών είναι χωρισμένες μεταξύ διάφορων λειτουργικών συστημάτων.

Από αυτά επέλεξα να συγκρίνω δύο,όπως φαίνεται άλλωστε από τον τίτλο της ανάρτησης:
1)Microsoft Windows

α)Ιστορία-Αναδρομή

Η οικογένεια των Microsoft Windows των λειτουργικών συστημάτων δημιουργήθηκε ως πρόσθετος στο παλαιότερο λειτουργικό σύστημα MS-dos για το PC της IBM. Οι σύγχρονες εκδόσεις είναι βασισμένες στο νεώτερο πυρήνα των WINDOWS NT που προορίστηκε αρχικά για OS/2. Μέχρι τον Ιούνιο του 2008, τα Microsoft Windows κρατάν ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς υπολογιστών γραφείου. Τα Windows χρησιμοποιούνται επίσης στους κεντρικούς υπολογιστές, που υποστηρίζουν τις εφαρμογές, όπως οι κεντρικοί υπολογιστές δικτύου και οι κεντρικοί υπολογιστές βάσεων δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει επενδύσει σε σημαντικές τεχνικές μάρκετινγκ και την έρευνα και  χρήματα ανάπτυξης για να καταδείξει ότι τα Windows είναι σε θέση να υποστηρίξουν οποιαδήποτε επιχειρηματική εφαρμογή, η οποία έχει οδηγήσει στα συνεπή αρχεία τιμών/απόδοσης  και τη σημαντική αποδοχή στην επιχειρηματική αγορά. Η ευρύτατα χρησιμοποιημένη έκδοση της οικογένειας των Microsoft Windows είναι τα Windows XP, που δόθηκαν στις 25 Οκτωβρίου του 2001.Το Νοέμβριο του 2006, μετά από περισσότερο από πέντε έτη έργου ανάπτυξης,  η Microsoft δίνει τα Vista , μια σημαντική νέα έκδοση λειτουργικών συστημάτων της οικογένειας των Microsoft Windows ,που περιέχει έναν μεγάλο αριθμό νέων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και αρχιτεκτονικών αλλαγών. Το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών είναι ένα νέο ενδιάμεσο με τον χρήστη και ένα οπτικό ύφος αποκαλούμενο Windows Aero, διάφορες νέες ιδιότητες ασφαλείας, όπως ο έλεγχος απολογισμού χρηστών, και λίγες νέες εφαρμογές πολυμέσων ,όπως ο Windows DVD maker. Η Microsoft έχει αναγγείλει ωστόσο μια νέα έκδοση, τα Windows 7,τα οποία θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2009 - μέσα του 2010.

2)Mac OS X

Τα Mac OS Χ είναι μια σειρά ιδιόκτητων, γραφικών λειτουργικών συστημάτων που αναπτύσσονται και πωλούνται από την εταιρία της Apple, η πιο πρόσφατής της έκδοση αυτήν την περίοδο φορτώνεται εκ των προτέρων σε όλους τους υπολογιστές Macintosh. Η MAC OS Χ είναι ο διάδοχος στην αρχική MAC OS έκδοση, η οποία ήταν το αρχικό λειτουργικό σύστημα της Apple από το 1984. Αντίθετα από τον προκάτοχό της, η MAC OS Χ είναι ένα λειτουργικό σύστημα της UNIX που στηρίζεται στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την αμερικάνικη εταιρία Νext στη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '80, μέχρις ότου η Apple αγόρασε την επιχείρηση στις αρχές του 1997. Το λειτουργικό σύστημα «απελευθερώθηκε» αρχικά το 1999 ως MAC OS Χ ,ακολουθούμενη από μια desktop-προσανατολισμένη έκδοση (MAC OS Χ v10.0) το Μάρτιο του 2001. Από τότε, πέντε ακόμη διακριτές " end-user" και "server"  εκδόσεις της MAC OS Χ έχουν απελευθερωθεί, η πιό πρόσφατη  η MAC OS Χ v10.5, η οποία έγινε πρώτη φορά διαθέσιμη τον Οκτώβριο του 2007. Οι εκδόδεςι της MAC OS Χ ονομάζονται «μεγάλες γάτες».Πιο ειδικά η MAC OS Χ v10.5 αναφέρεται συνήθως από τη Apple και τους χρήστες ως " Leopard"(λεοπάρδαλη). Η κεντρική έκδοση, MAC OS Χ server, περιλαμβάνει  εργαλεία λογισμικού διαχείρισης ομάδων εργασίας, που παρέχουν την απλουστευμένη πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες δικτύου, συμπεριλαμβανομένου ενός παρόχου(agent) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  Samba software(Server Message Block), LDAP server(Lightweight Directory Access Protocol) και άλλα.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προηγούμενα πρωτόκολλα μπορείτε να ανατρέξετε και σε αντίστοιχη μηχανή αναζήτησης.

β)Συγκριτικοί πίνακες

Σύντομους και περιεκτικούς πίνακες σύγκρισης(γενικές πληροφορίες,τεχνικές πληροφορίες,ασφάλεια)όλων των λειτουρικών συτημάτων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μία ενδιαφέρουσα,επίσης, σελίδα βρίσκεται εδώ.Για όσους δεν τα καταφέρνουν με τα αγγλικά πατείστε στο σύνδεσμο.

Μερικοί θεωρούν ότι η σύγκριση... XvsXP υπολείπεται μιας πλήρους και αντικειμενικής σύγκρισης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα λογισμικού,το συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας,η  διαλειτουργικότητα υλικού και ούτω καθ'εξής. Οι κατασκευάστριες εταιρίες υποστηρίζουν ότι τέτοια θέματα ξεφεύγουν  από το πεδίο των site  ως σύγκριση λειτουργικών συστημάτων και πέφτουν σε μια ευρύτερη σύγκριση πλατφορμών.Και οι δύο ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι ακόμη και η τρέχουσα σύγκριση είναι μια επίπονη και πολύμηνη εργασία,με τρόπο που μια αληθινά αντικειμενική σύγκριση όλων των πτυχών κάθε πλατφόρμας θα απαιτούσε μια ομάδα  πλήρους απασχόλησης υπαλλήλων. Επιπλέον, το τρέχον " 1 έως 10"  σύστημα έχει αντιμετωπισθεί ως πάρα πολύ οριστικό για μια υποκειμενική αναθεώρηση. Αυτό συντίθεται επίσης στη σελίδα " Τελικό Σκορ", όπου δεν υπάρχει καμία επιλογή να ζυγιστούν τα αποτελέσματα βασισμένα στις  ανησυχίες των χρηστών. (π.χ. στην ασφάλεια δίνεται τόσο βάρος όσα και στα εικονίδια). Η περαιτέρω κριτική XvsXP μπορεί,τέλος,να χαρακτηριστεί για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην παροχή της κάλυψης από πλευράς Windows. 




0 comments: