Smirnoff North:ένα ποτό με ιστορία μακρά...


Η Smirnoff είναι ένα εμπορικό προϊόν που παράγεται από τη βρετανική εταιρία ποτών Diageo. Τα προϊόντα κάτω από το εμπορικό σήμα της Smirnoff, που άρχισε με μια οινοπνευματοποιία βότκας,η οποία ιδρύθηκε στη Μόσχα από το Piotr Arsenieyevich Smirnov, διανέμονται τώρα σε 130 χώρες και περιλαμβάνουν αρωματικά ποτά βότκας και βύνης.Τον Μάρτιο του 2006 η Diageo στη Βόρεια Αμερική υποστήριξε ότι η βότκα της Smirnoff είναι το μεγαλύτερο σε πωλήσεις αποσταγμένο εμπορικό σήμα οινοπνευματώδων στον κόσμο.Ποιά ήταν λοιπόν η πορεία του ιδιαίτερα επιτυχημένου αυτού ποτού;
Ο Piotr Smirnov ίδρυσε αρχικά την οινοπνευματοποιία βότκας του στη Μόσχα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, με το όνομα εμπορικών συναλλαγών του PA Smirnoff. Το 1910 ο πρώτος αποχαιρετά τη ζωή και η εταιρία παιρνά στα χέρια του Vladimir Smirnov,γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία . Η επιχείρηση ήκμασε και παρήγαγε περισσότερες από 4 εκατομμύρια φιάλες βότκας κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής επανάστασης , η οινοπνευματοποιία δημεύθηκε και η οικογένεια έπρεπε να φύγει.Ο Vladimir Smirnov επανεγκαθίδρυσε το εργοστάσιο το 1920 στην Κων/λη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κινήθηκε προς την Lwów (στο παρελθόν ανήκε στη Πολωνία, τώρα Lviv της Ουκρανία) και άρχισε να πωλεί τη βότκα κάτω από τη σύγχρονη γαλλική ορθογραφία του ονόματος, " Smirnoff". Το νέο προϊόν ήταν μια επιτυχία και μέχρι το τέλος του 1930 εξήχθη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μια πρόσθετη οινοπνευματοποιία ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1925. Στη δεκαετία του '30 ο Vladimir συνάντησε το Rudolph Kunett, Ρώσος που είχε μεταναστεύσει στην Αμερική το 1920. Η οικογένεια Kunett ήταν προμηθευτής των οινοπνευματώδων της Smirnoff στη Μόσχα πριν από την επανάσταση. Το 1933 ο Vladimir πώλησε στους Kunett το δικαίωμα να αρχίσει η βότκα της Smirnoff τις πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική. Εντούτοις, η επιχείρηση στην Αμερική δεν ήταν τόσο επικερδείς όσο οι Kunett είχαν ελπίσει. Το 1938 οι Kunett δε μπορούσαν να πληρώσουν για τις απαραίτητες άδειες πωλήσεων, και ερχόμενοι σε επαφή με τον John Martin, πρόεδρο της Heublein, ο οποίος συμφώνησε να αγοράσει τα δικαιώματα της Smirnoff. Χάρις στην εισαγωγή των κοκτέιλ βότκας και των επιτυχών εκστρατειών διαφημίσεων, η Smirnoff αυξήθηκε σε δημοτικότητα και στις ΗΠΑ και διεθνώς. Προς το τέλος της δεκαετίας του '90 η Smirnoff εισήγαγε μια σειρά νέων προϊόντων στο Ενωμένο Βασίλειο,κατακτώντας την ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική αγορά, που έγιναν γρήγορα δημοφιλή μεταξύ των νέων, ειδικά μέσα από τη νυχτερινή ζωή στα διάφορα κέντρα διασκέδασης.
Κάθε φορά επομένως που πίνετε μία σταγόνα Smirnoff ,σκεφτείτε τη μακραίωνη ιστορία του ποτού που κρατάτε στο χέρι σας!Για τη γεύση την οποία σήμερα εμείς δοκιμάζουμε χρειάστηκε μία σειρά από συνεχείς προσπάθειες στη διάρκεια αρκετών ετών.Τα σοβαρά οινοπνευματώδη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού του ανθρώπου-αρκεί να αναλογιστούμε το...κρασί,τον οίνο των αρχαίων-,δίχως όμως αυτό να σημαίνει την ασύστολη κατάποσή τους(το τελευταίο θα μας απασχολήσει σε διαφορετική ενότητα).Aς σεβαστούμε τον εαυτό μας για να τιμήσουμε τον πολιτισμό.

2 comments:

tha ithela na kanw mia erwtisi !!!pws servirete i north?? mwno me pago??? i prosthetoume kai nero??eyxaristw pl!!

 

tha ithela na kano mia erorisi..to smirnoff einai kalo gia dodekaxrones?